Crònica de la trobada del 16 de febrer
El passat diumenge 16 de febrer vam dur a terme la tercera trobada anual d’Emprius, de la comunitat i persones interessades. Aquest 2025 ens hem aplegat a Calafou, a Vallbona d’Anoia. Ens vam trobar una cinquantena de persones, sòcies, no sòcies, algunes del consell assessor…
Al matí vam exposar la Valoració del 2024, explicant el més rellevant de l’últim any i revisant si hem pogut assolir els objectius que ens havíem marcat. També es va exposar el Pla d’Acció 2025, amb els objectius i projectes a tirar endavant aprovats per a aquest any.
Després vam gaudir d’un vermut amenitzat per un concert de Paula Grande, artista del projecte comunitari Cal Tribu, acompanyada de dos músics, i d’una paella boníssima per dinar, preparada des de Calafou.
Després de dinar vam poder fer una visita guiada per alguns espais de Calafou, amb una explicació del projecte, repassant la història d’aquesta antiga colònia industrial col·lectivitzada a través d’una compra cooperativa col·lectiva, des dels seus inicis i explicant en quin punt estan actualment.
A la tarda, ens vam dividir en dos grups, per tractar dues qüestions, en un espai d’intercanvi i i reflexió col·lectiva.
Un grup va parlar sobre eines compartides al món rural, presentant les idees que tenim al respecte des d’Emprius. També un company de La Rural de Collserola va explicar el banc d’eines compartides que fa uns anys que tenen actiu. S’han exposat iniciatives amb les que prèviament havíem contactat, malgrat no han pogut assistir: el Banc de Maquinària Compartida de l’ADV Ecològica de Ponent, el Banc d’Eines Agràries del Bages i el projecte de la gent enxarxada de la Vall del Corb… També van fer aportacions molt interessants persones d’altres projectes amb experiència de compartir recursos, com ara de Som Mobilitat.
L’altre grup es va parlar sobre estratègies de lluita i resistència en l’entorn rural. Es van posar en diàleg persones que participen activament a Revolta Pagesa –moviment de les mobilitzacions de l’any passat constituït com a gremi– amb persones de Revoltes de la Terra –iniciativa recentment nascuda que integra desenes de col·lectius de defensa del territori i col·lectius ecologistes–. Vam preguntar-nos potencialitats, dificultats i reptes d’organitzar la lluita des del món rural amb una perspectiva de qui hi viu i treballa la terra. Tot i les diferències organitzatives entre els dos col·lectius, van coincidir en la importància de descentrar la mirada de les zones urbanes per conèixer el territori i reconèixer la pagesia com les guardianes d’aquest. També ens vam estar preguntant quines eren les línies estratègiques els propers anys i quin paper ha de jugar Emprius. Entre altres reptes a encarar, va destacar a la conversa la tensió entre ecologia i demandes pageses que a vegades ens fa perdre de vista el problema sistèmic que tenim en comú. El debat va posar de relleu la importància que cada lluita reconegui la importància de l’altra i poder fer accions conjuntes quan sigui possible.
Totes les parts del dia van comptar amb una participació molt activa per part de la gent que va venir, i hi va haver molt bon ambient.
Alguna gent assistent va mostrar interès en participar en diferents comissions de treball d’Emprius. Va ser un dia de trobar-nos molta gent que valorem totes aquestes perspectives, un dia de carregar piles per seguir amb empenta!