Xerrada: Comunals a Catalunya al s. XXI

Xerrada: Comunals a Catalunya al s. XXI

A la Fundació Emprius estem en la fase de definició de l’estratègia a seguir per fer-ho possible i ens plantegem la necessitat de definir què entenem per comunals i quins son els comunals possibles i estratègics a reforçar en l’entorn rural a Catalunya el 2022. Per això, hem invitat diversos col·lectius vinculats amb el comunalisme a Catalunya per poder fer una reflexió col·lectiva sobre què entenem per comunalisme a dia d’avui. Hi han assistit membres de Guifinet, FemProcomuns, Som Connexió, comissió de procomuns de la XES i Vallbona Suport Mutu, entre d’altres. La xerrada ha tingut lloc a Cantonal el 6 de maig i ha constat de dues parts

Marc històric i actual

Hem comptat amb en Pol Font (Reconsturir el Comunal) que ens ha fet una introducció als comunals històrics a Catalunya i en Joám Evans des de Galícia que ens ha compartit els projectes de comunals rurals que s’estan duent a terme les seves terres. Aquestes presentacions han resultat d’inspiració per poder abordar la dinàmica de la segona part.

Debat: “què són els comunals”

Hem reflexionat conjuntament al voltant de les següents preguntes:

  • Què són els comunals al segle XXI?
  • Quines estratègies podem tenir per desplegar els comunals a Catalunya?
  • Què ens impedeix i què ens potencia?
  • Experiències d’èxit i fracàs en la gestió dels comuns.
  • Quin hauria de ser el paper de la Fundació Emprius en aquesta estratègia?

S’han rebut moltes aportacions que ens han fet reflexionar molt i que han ajudat a acabar de bastir la nostra proposta sobre quins comunals volem defensar i preservar des d’Emprius.

Finalment hem sopat plegades seguint de manera informal els debats que s’han obert durant la tarda.

Afegeix un comentari

Your email address will not be published.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux