Mas Les Vinyes és una comunitat intencional que va instal·lar-se a Sant Martí d’Albars, al Lluçanès, l’any 2013, per compartir convivència, criança i projecte productiu agrícola i ramader.
La comunitat gestiona una gran masia que al llarg dels anys s’ha anat reconstruint amb criteris de bioconstrucció per poder acollir fins a 6 nuclis familiars amb espais privats, una zona d’acollida de grups i una cuina, menjador, sala d’estar, rebost, biblioteca, sala d’eines etc. comunitaris.
El grup ha anat fluctuant entre un màxim de 14 i un mínim de 7 persones entre adultes i infants. Tancant l’any 2022 convivim 4 persones adultes i 3 joves de manera permanent, 3 voluntàries europees del Cos Europeu de Solidaritat. El grup dona molta importància a les cures i als espais per a compartir somnis, a més de les activitats més productives, i per això prioritzem les trobades emocionals i els treballs de creixement personal i de gestió de grup. Apostem i treballem cada dia per una transició ecosocial que inclogui un decreixement en el consum i un creixement cultural, sobirania alimentària i energètica i la regeneració del territori que ens acull. Ens organitzem assambleàriament i amb grups de treball que lideren les diferents activitats i tenen cura dels diferents objectius que ens anem marcant per a tenir cura de la nostra meta holística.
L’any 2018 ens vam constituir com a cooperativa de treball que dona feina a 4 persones combinant la gestió de la granja, els assessoraments a altres projectes i les formacions en permacultura que oferim com a aula de natura.
La finca de 25 hectàrees entre camps i boscos està dissenyada amb criteris de Permacultura i agricultura regenerativa. Es produeixen, es transformen i es comercialitzen verdures i hortalisses, fruita, mel, carn de xai, de pollastre i ous, a més a més de fer la gestió forestal, donant una gran importància al tancament de cicles, la intercooperació entre elements i sistemes i la regeneració de la terra.
Un dels objectius de la comunitat és compartir tots els aprenentatges que estem fent juntes i per aquesta raó organitzem formacions, actes i xerrades i unes xarxes socials molt actives amb un canal de youtube amb 23 mil subscriptores i amb vídeos que superen les 150 mil visualitzacions.
Formem part de l’Associació Permacultura Íbera i del grup de treball de la Bioregió del Nordest, som entitat promotora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, col·laborem amb la Càtedra del Món Rural i som sòcies de la Cooperativa de segon grau Miceli Social.