Xerrada: Comunals a Catalunya al s. XXI
A la Fundació Emprius estem en la fase de definició de l’estratègia a seguir per fer-ho possible i ens plantegem la necessitat de definir què entenem per comunals i quins son els comunals possibles i estratègics a reforçar en l’entorn rural a Catalunya el 2022. Per això, hem invitat diversos col·lectius vinculats amb el comunalisme a Catalunya per poder fer una reflexió col·lectiva sobre què entenem per comunalisme a dia d’avui. Hi han assistit membres de Guifinet, FemProcomuns, Som Connexió, comissió de procomuns de la XES i Vallbona Suport Mutu, entre d’altres. La xerrada ha tingut lloc a Cantonal el 6 de maig i ha constat de dues parts
Marc històric i actual
Hem comptat amb en Pol Font (Reconsturir el Comunal) que ens ha fet una introducció als comunals històrics a Catalunya i en Joám Evans des de Galícia que ens ha compartit els projectes de comunals rurals que s’estan duent a terme les seves terres. Aquestes presentacions han resultat d’inspiració per poder abordar la dinàmica de la segona part.
Debat: “què són els comunals”
Hem reflexionat conjuntament al voltant de les següents preguntes:
- Què són els comunals al segle XXI?
- Quines estratègies podem tenir per desplegar els comunals a Catalunya?
- Què ens impedeix i què ens potencia?
- Experiències d’èxit i fracàs en la gestió dels comuns.
- Quin hauria de ser el paper de la Fundació Emprius en aquesta estratègia?
S’han rebut moltes aportacions que ens han fet reflexionar molt i que han ajudat a acabar de bastir la nostra proposta sobre quins comunals volem defensar i preservar des d’Emprius.
Finalment hem sopat plegades seguint de manera informal els debats que s’han obert durant la tarda.