Ressò als mitjans:
- Revista SABC: «Fem cumó». Propuesta ganadora del Premio Emprius 2024
- Arrels: “Fem cumó” guanya el premi Emprius, dedicat a promoure el comunalisme
- Jornal: Usnea RP, un col·lectiu agroecològic del Pallars Jussà, guanya el premi de la Fundació Emprius
- Pallars Digital: Una proposta pallaresa guanya el Premi Emprius 2024
- Setembre: «Fem cumó», proposta guanyadora del primer Premi Emprius
- Arrels: Premi de 800 euros per a investigacions al voltant del comunalisme
- Jornal: La Fundació Emprius impulsa un premi a la investigació i divulgació sobre comunalisme
- Setembre: La Fundació Emprius convoca un premi per posar en valor el comunalisme
Primera Edició
Des d’Emprius organitzem una primera edició d’un concurs que premiarà amb 800€ una proposta d’investigació, recerca, reflexió o divulgació en relació al comunalisme.
Volem posar en valor el comunalisme: el que ha existit en el passat, i en general ocupa un lloc inexistent o marginal en la nostra memòria històrica; el que queda en el present i el que s’està intentant recrear; i el comunalisme com a proposta de futur, per afrontar les crisis i reptes que tenim al davant a nivell social, humà i ecosistèmic.
Entenem per comunalisme tota una sèrie de formes d’organització social relacionades amb la tinença i la gestió comunal i col·lectiva de recursos, i els drets comunals sobre aquests; la democràcia directa i la participació activa comunitària; les relacions socials de reciprocitat i suport mutu… Apostem per una transformació social on aquest tipus d’estructures, formes i lògiques tinguin cada vegada més pes, perquè pensem que poden aportar solucions a molts problemes que patim.
Ens agradaria que gran varietat de persones s’animessin a participar. Formar part de l’àmbit acadèmic o universitari no és un requisit. Hi podrà participar qualsevol persona resident als Països Catalans.
Exemples de propostes
- Escollir un tema per un TFG o TFM del curs 2024-2025 enfocat en la temàtica. Es podria plantejar des de diferents disciplines acadèmiques: història, sociologia, geografia, ambientals, ciències polítiques, filosofia, antropologia...
- Propostes periodístiques. Escollir un tema poc conegut que s’hagi estudiat però aquest estudi no hagi arribat a l’opinió pública, i fer una proposta de procés divulgatiu, periodístic i/o d’accions de difusió social.
- Fer un estudi a fons de tot el que hi hagi sobre comunalisme en algun aspecte o àmbit geogràfic acotat, i elaborar un material de resum divulgatiu, sigui per escrit o audiovisual.
- Estudis sobre els diferents funcionaments de sistemes de democràcia directa veïnal (universitats, consells, juntes comunals...), i també de com es podien federar supralocalment, o com es relacionaven amb els poders estatals.
- Què queda de béns comunals i emprius actualment als Països Catalans? Quins problemes i reptes afronten? Com es podrien potenciar per regenerar-se?
- A Cercs estan reclamant uns emprius del poble com a estratègia de defensa del territori. També a Salou el terreny on volen fer el Hard Rock es diu «Emprius Nord». Seria interessant estirar el fil d’aquests casos, o veure si altres lluites per la defensa del territori es poden vincular amb la reivindicació dels comunals.
- Treball de memòria oral: video-documental amb entrevistes. Per exemple, de persones que participen en processos de gestió comunal de recursos encara existents.
- Recerca en arxius. Buscar pràctiques de comunalisme en documentació històrica en arxius municipals o comarcal i recollir-les en algun format que pugui arribar més fàcilment al coneixement públic.
- Projectes de divulgació que incloguin elements o formats artístics (pintura mural, il·lustracions, música, teatre...).
- Estudis sobre els diferents atacs històrics als béns comunals als Països Catalans: segle XVIII i el Decret de Nova Planta, segle XIX i les desamortitzacions liberals, segle XX i el franquisme... També es podrien buscar episodis anteriors a aquests o episodis molt recents.
- Estudis sobre els diferents atacs històrics als béns comunals als Països Catalans: segle XVIII i el Decret de Nova Planta, segle XIX i les desamortitzacions liberals, segle XX i el franquisme... També es podrien buscar episodis anteriors a aquests o episodis molt recents.
- Exercici de ficció realista sobre una comarca que en 50 o 100 anys ha dut a terme un procés de transformació i transició cap a un sistema amb un alt grau de comunalisme.
- Com el comunalisme pot solucionar els diferents reptes i problemàtiques que afrontem aquest segle XXI?
Ajuda'ns amb la difusió!
Si et sembla una proposta interessant, fes-la córrer i comparteix-la amb persones i col·lectius a qui pugui interessar. Compartiu les nostres publicacions a xarxes socials. Us deixem els cartells que ha dissenyat la il·lustradora Lorena Arbeláez (podeu contactar-la a lorena.arbelaez.a(at)gmail.com).