Algunes recomanacions de Sant Jordi
Bona Diada de Sant Jordi! Deixem aquí algunes propostes de llibres interessants:
El comú català. La història dels que no surten a la història – David Algarra Bascón
“El comú és molt més que la suma dels veïns d’un lloc, és, també, l’estreta solidaritat, sorgida de la interrelació i els nombrosos vincles que va produir un col·lectiu que, al marge dels altres poders, en gran part decidia el seu propi futur. Si la història no en parla massa és perquè l’escriuen els vencedors, és a dir, perquè el comú va perdre. Però, aquest comú és en bona part responsable de la cultura i de la llengua que hem heretat, i és raonable que formi part del nostre patrimoni històric cultural, expressió de la identitat d’un poble.”
[Llibre disponible en PDF aquí]
Colectivismo agrario en España – Joaquín Costa
Un estudi molt important publicat el 1898 que recull estructures, formes d’organització i costums populars col·lectivistes en diferents àmbits rurals de la Península Ibèrica. Tot un clàssic sobre la qüestió.
[Llibre disponible en PDF aquí]
Estripar la terra. Contra les mentides del món rural – Pol Dunyó i Ruhí
“A través de diversos capítols, i en un format inspirat en el manifest, Dunyó estimula el lector a repensar com ens relacionem amb el temps, la terra i el que hi produïm. (…) Amb un llenguatge evocador i poètic, però alhora amb un estil provocador i sense complexos, ens fa replantejar les prioritats per combatre els discursos de la lògica del capitalisme.”
Ruralisme. La lluita per una vida millor – Vanesa Freixa Riba
“El ruralisme és a dia d’avui l’opció més intel·ligent de supervivència i adaptació al col·lapse al qual ens aboquem com a societat. Aquest llibre, emotiu i vital, encoratjador i vibrant, encén la flama de debats fonamentals per despertar consciències i moure’ns a l’acció.”
Vaques. Història d’una veterinària rural – Imma Puigcorbé Sabata
“Néixer entre bèsties potser va ser el factor determinant per esdevenir pagesa i veterinària rural alhora. (…) Sentiments, passions, bellesa i també el dolor com a part intrínseca de la vida són explicats des d’una mirada realista i natural.”
L’economia social catalana als inicis del segle XX. Cooperació, solidaritat i valors – Ignasi Faura Ventosa
“A finals del segle XIX i començaments del segle XX a Catalunya es crea una àmplia xarxa de cooperatives de consum, sindicats agraris, mutualitats, ateneus i tota mena de societats dels treballadors, per donar resposta a la millora de les condicions de vida, de treball, de cultura i educació o de salut.”
El espíritu del suelo – María Puig de la Bellacasa
“L’autora indaga en una biopolítica transformadora a través de la cura dels sòls, de la terra i les seves moltes espècies (incloent les persones).”
Nuevos comunalismos. Una hipótesis política para el decrecimiento – Adrián Almazán i Iñaki Barcena (coords.)
“Un drecreixement que en aquestes pàgines s’alia amb el comunalisme, és a dir, amb les reflexions que han pensat en institucions que, ahir i avui, tenen potencial de recuperar, construir i organitzar els comuns.”