Primera trobada de la comunitat d’Emprius

Primera trobada de la comunitat d’Emprius

El passat dissabte 11 de febrer a Irehom, Can Casassaies, presentàvem la Fundació Emprius al consell assessor i a les ambaixadores del territori. Després d’un any i nou mesos de treballar-hi motivades, amb ganes, compromís i molt d’amor, vam sortir de les nostres comunitats per viure el moment esperat de posar en joc una eina que ens ha de permetre créixer en la gran família comunitària que som.

La jornada es va bastir amb espais diversos i cuidats que combinaven el caliu d’una conversa en rotllana, l’aroma de la paella preparada per la bona gent d’Irehom, un aperitiu amb formatges de la Gavarresa, un tancament agraint l’energia del sol i les llavors que ens alimenten i el dinar a l’aire lliure en petites taules per allargar converses i compartir vivències.

Va ser una jornada per conèixer-nos i compartir les motivacions que ens han portat a crear Emprius. Davant de l’emergència climàtica, la pèrdua de biodiversitat, la disminució d’accés a recursos i la crisi sistèmica a la quals ens veiem abocades, ja estem actuant des de diferents col·lectius i espais. Ara, posem en joc una nova eina: la Fundació Emprius. Volem que la Fundació ens faci avançar cap a un model de base comunitària i comunal, que ajudi en la construcció d’un moviment rural organitzat, assegurant la redistribució dels recursos i la regeneració de la biodiversitat, en un marc de decreixement amb justícia social.

A la mateixa jornada, i després de la presentació d’Emprius, vam destinar un temps per dialogar amb les persones del consell assessor i ambaixadores. A la conversa vam plantejar potencialitats de l’acció de la Fundació, vam intercanviar emocions sentides, vam sumar aportacions i també vam entendre una mica més els rols que podem anar jugant cadascuna. Van haver-hi paraules per aportar en diverses direccions, en destaquem algunes: “Emprius pot ser una eina estratègica de resposta als macroprojectes agressius al territori”; “Heu pensat en la Fundació per blindar la propietat col·lectiva?”; “Ens trobem en un moment de conflicte en comunals cedits a principis de segle, com per exemple les hidroelèctriques al Pallars, quin podria ser el paper d’Emprius?”; “Veig important tot el potencial d’enxarxament que tenim com a paraigües per fer accions polítiques”; “Gràcies per ser-hi i convidar-nos al somni. Adonem-nos-en que això es gran i celebrem-ho”; “Si tenim el privilegi de somniar alt, tenim el deure de somniar alt”; “És important aprendre d’altres experiències”; “…..”.

Va ser una jornada preciosa que ens va servir per posar cares a la gran família que som i veure les potencialitats de què podem arribar a ser. Vam sortir amb les piles carregades per encarar els propers mesos que ens duran de viatge per diferents indrets de Catalunya, amb el que hem anomenat el tour dels comunals. Un cop realitzades les primeres accions de compra i custòdia de patrimoni i d’eines compartides, el tour enllaçarà al juny amb una presentació pública mediàtica.

Combinarem aquestes accions amb una campanya de socis i sòcies, la recerca de finançament i possibles donants, la creació de protocols o mecanismes de seguiment del patrimoni cedit, prospecció de terrenys i patrimoni potencialment adquirible i l’aprofundiment en reunions bilaterals amb actors clau.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux