La cara d'Emprius

Patronat

El patronat de la Fundació està conformat per persones i entitats impulsores que vetllen per Emprius i ratifiquen les decisions estratègiques que ens fan créixer.

Ariadna Tremoleda – Mas Les Vinyes

Presidenta

Representant de la Cooperativa Mas Les Vinyes.

Ana Correro – La Tomassa

Secretària

Representant de la Cooperativa La Tomassa

Alex Caralps Berenguer

Vocal

Mandi Domingo

Vocal

Jordi Rubió

Vocal

Fundador de Cal Cases i militant internacionalista d'Entrepobles, vinculat a les lluites de resistència llatinoamericanes.

El cor d'Emprius

Grup motor

Les persones que han impulsat i actualment acompanyen a fer posible la Fundació Emprius
Estratègia

Alba Hierro

Gestió comunitària

Laura Muixí

Permacultura

Sergi Caballero

Sobirania tecnològica

Pau Escrich

Presidenta

Ariadna Tremoleda – Mas Les Vinyes

Secretària

Ana Correro – La Tomassa

Vocal

Jordi Rubió

Vocal

Mandi Domingo

Estratègia

Alba Hierro

Originària de Tortosa i doctora en matemàtiques. Membre de la Xarxa d’Economia Solidària des de 2012, des d’on ha impulsat el projecte d’alternatives de consum Pam a Pam i ha coordinat la Fira d’Economia Solidària. Sòcia de l’Ateneu la Base, a Poble Sec, una aposta comunitària al centre de Barelona. Des del 2021 viu al Baix Montseny i participa del projecte comunitari Can Tonal i construeix sobirania amb Vallbona Suport Mutu.

Ha estat organitzada en diversos col·lectius de base i fa una aposta ferma per la vida en comunitat, en totes les seves dimensions i alhora la confluència dels diferents eixos de lluita i espais organitzatius.

Crec que només organitzades i amb propostes col·lectives serem capaces de construir alternatives que ens permetin viure vides lliures que ens donin la força per lluitar i canviar el mon.

Gestió comunitària

Laura Muixí

Membre de la cooperativa d’habitatge Cal Cases i impulsora de la Fundació Emprius. Ha viscut en projectes de vida comunitària des de fa més d’una dècada.

En l’àmbit laboral promou i acompanya cooperatives i entitats de l’economia social i solidària a la Catalunya central, des de l’Ateneu cooperatiu. També facilita grups des de la perspectiva de treball de processos. Els grups que acompanya són organitzacions, entitats d’economia social i solidària, comunitats de vida intencional, grups de cohabitatge i col·lectius polítics. 

Emprius és una eina per fer un salt més enllà. Unim esforços des de col·lectius i trajectòries personals diverses, per impulsar una proposta que respon a les emergències actuals, des de l’àmbit rural i apostant pel comunal.

Permacultura

Sergi Caballero

Diplomat en Permacultura i assessor en Agricultura Regenerativa i tècnic en Agricultura Biodinàmica. Fundador del projecte comunitari i la Cooperativa Mas Les Vinyes, de Permacultura Íbera i de l’Associació de Permacultura de la Bioregió Nordest de la Península. També participa com a tècnic del cercle Agroalimentari a l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i és tutor a l’Academia de Permacultura Íbera.

La seva passió és la producció alimentaria mitjançant la regeneració del sòl amb processos biològics. També gestionar el bestiar per a regenerar els ecosistemes (maneig holístic i PRV), el disseny de finques eficients, la implementació de sistemes agroforestals, horta regenerativa, el disseny en la línia clau, i el tancament de cicles són algunes de les estratègies que disposem per a rehidratar, regenerar el paisatge i recuperar la biodiversitat.

“Aposto per Emprius perquè necessitem mirades i estratègies holístiques territorials i d’enxarxament que vagin més enllà del disseny de projectes i finques aïllades i puntuals. Recuperar la mirada comunal és una gran oportunitat per a fer un paisatge inspirador i recuperar la fertilitat als sòls i la biodiversitat al paisatge.”

 

Sobirania tecnològica

Pau Escrich

Enginyer en informàtica especialitzat en programari lliure, xarxe scomunitàries, tecnologies descentralitzades i vot digital. Ha col·laborat amb la UPC i la Fundació Guifi.net en recerca universitària. Fundador de QMP.cat, LibreMesh.org i LibreRouter.org en el món de les xarxes descentralitzades, i actualment dedicat a Vocdoni.io en el camp del vot digital sobirà.

Porta més de deu anys vivint en comunitats intencionals autogestionades, actualment membre fundador de La Tomassa. Activista defensor de la cultura hacker com a forma de vida aplicada a totes les àrees. Apassionat del coneixement lliure, veu l’enginyeria com una forma d’empoderament, i la tècnica com un mitjà clau per aconseguir sobirania i resiliència, dins i fora de la comunitat. Membre del grup motor d’Emprius.

 

Emprius obre el camí cap a la sobirania popular, el suport col·lectiu i la sostenibilitat ecosistèmica. L’única forma de fer front a les moltes crisis que ens precediran a nosaltres i a les pròximes generacions.

Presidenta

Ariadna Tremoleda – Mas Les Vinyes

La presidència de la Fundació Emprius recau en la Cooperativa Mas Les Vinyes, represetnada per l’Ariadna Tremoleda. L’Ariadna és Fundadora de la comunitat intencional i sòcia treballadora de la Cooperativa Mas Les Vinyes, assessora en permacultura, tècnica al cercle agroalimentari de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, al grup motor de la Càtedra del Món Rural de la UVIC-UCC i a la cooperativa de segon grau Miceli Social. Nascuda a Barcelona ciutat, ha estat militant en el moviment pel dret a l’habitatge i a diverses assemblees de barri a Barcelona i a Sabadell fins que l’any 2007 es traslladà al Montseny i començà formacions en agricultura biodinàmica i permacultura.

He impulsat la creació d’Emprius per recuperar una gestió del territori colectiva, relocalitzada i regenerativa per a poder transformar el sistema agroalimentari és la base de la transició ecosocial.

 

 

 

 

Secretària

Ana Correro – La Tomassa

La secretaria d’Emrpius recau en la cooperativa La Tomassa, representada per l’Ana Correro. L’Ana és cofundadora del projecte comunitari La Tomassa, a les faldes del Montseny. Va estudiar humanitats, llengües i agroecologia, àmbit del qual és activista obstinada. Actualment, és sòcia treballadora de la cooperativa Arran de terra, dedicada a la dinamització agroecològica a Catalunya. Rema per la transició agroecològica posant èmfasi en el suport al sector primari, la creació i consolidació de projectes de transformació ecosocial, l’organització i vida en col·lectiu i actualment destina bona part del seu temps, energia i cos a la criança.

Emprius és una oportunitat per fer un salt decisiu, organitzar les ganes de canvi i llaurar els territoris que volem en col·lectiu.

 

Vocal

Jordi Rubió

Soci fundador de Cal Cases i apassionat de la vida en comunitat. Treballa i milita a Entrepobles, una organització de solidaritat internacionalista que li ha fet d’escola política, igual que l’Ateneu Rosa de Foc. Enamorat de Guatemala on va viure uns anys fent de cooperant. Allà va comprovar que l’arquitectura colonial segueix encara dempeus i l’espoli capitalista no s’atura. Vinculat al camp des de petit per les oliveres familiars  i actualment treballant la terra a Cal Cases.

És especialista en economia solidària i solidaritat internacionalista. Defensa que les relacions solidaries, de suport mutu, són la base de la vida que ens sosté. Creu que Emprius és una eina per promoure i possibilitar fer un salt d’escala en la construcció d’aquest ecosistema comunal.

Emprius em permet ser part d’una família encara més amplia per promoure la cultura comunal. Comunalisme o barbàrie!

Vocal

Mandi Domingo

Enginyera d’obres públiques (UPC, 2009) i enginyera d’organització industrial (UPC, 2012). Formada en facilitació de grups (El camí de l’Elder i IFACE) i treball de processos (Fil a l’agulla). Va començar la meva militància a la universitat participant d’Enginyeria Sense Fronteres, l’Altre Forum i col·laborant amb la delegació d’estudiants. Des de llavors he passat per varies comunitats intencionals com Can Piella (Montacada i Reixac), Calafou (Vallbona d’Anoia), la Ruda (Manresa), Cal Cases (Santa Maria d’Oló), La Pallejana (Baix Montseny) i actualment participant de Can Parera de Canyes, cooperativa i comunitat intencional rural al baix Montseny.

Ha realitzat formacions de poder i lideratge, governança, resolució de conflictes i comunitats rurals, focalitzades en la gestió relacional i de grups. Actualment és sòcia de treball a la cooperativa Sostre Cívic, coordinant projectes en fase de desenvolupament com Walden XXI (Sant Feliu de Guíxols), El Turrós (Argelaguer) i Palamós. Realitzant tasques de gestió de grup, facilitació i governança entre d’altres. A més coordina tots els projectes de convivència de la cooperativa en la seva vessant més grupal i de visió general. Així mateix, enfocada en els nous mons rurals i les comunitats intencionals. Vinculada als moviments socials desde ben jove, donant suport a estructures populars, així com la creació d’alternatives per a la revitalització dels mons rurals. Treballant amb un enfoc d’interseccionalitat i feminisme de forma transversal.

Crec que Emprius dona resposta a una necessitat bàsica d’accés a la terra i a l’habitatge, així com la preservació de la propietat col·lectiva evitant l’especulació i el lucre individual.

D'on naixem

Comunitats impulsores

Cal Cases

Santa Maria D'Oló

Cal Cases és una comunitat de 29 persones, dones, homes, infants i joves situada a 8km de Santa Maria d’Oló (Moianès). És una finca amb 17 Ha que compta amb una masia principal on hi ha els espais comuns i 14 espais íntims diversos. El projecte va néixer al 2007 i és la primera cooperativa d’habitatge en cessió d’ús de l’Estat i són referents en la defensa d’aquest model d’habitatge especialment en l’àmbit rural. A més el projecte aposta per l’autogestió i la sobirania alimentària, energètica i la bioconstrucció i l’enxarxament amb altres projectes transformadors del territori.

Mes informació AQUÍ

Can Parera

Sant Pere de Vilamajor

Can Parera de Canyes és una masia al parc natural del Montseny, a 3 kilòmetres de Sant Pere de Vilamajor habitada per 13 adultes i 7 peques. La proposta de vida en comunitat compta amb nuclis d’intimitat heterogenis no basats en la família nuclear i espais comunitaris per totes. Es comparteix de manera transversal la casa, l’alimentació, cures i criança. La finca té unes 2 hectàrees de camp i 900m² de naus que són oberts a l’ús de veïnes que tinguin projectes de transformació social oberts al territori.

Més informació AQUÍ.

Can Tonal

Sant Antoni de Vilamajor

Can Tonal de Vallbona és un projecte d’espai social i comunitari que comença el 2014. Compta amb una finca d’una hectàrea de terreny d’una antiga granja que es trobava en estat d’abandonament, als afores de Sant Antoni de Vilamajor, Baix Montseny. Actualment la finca ha estat reconstruïda i compta amb infraestructures comunitàries de diferents índoles: obradors, fusteria, espai per trobades i cuina comunitària, gimnàs, horts, hivernacle,… L’espai i les seves infraestructures es gestionen recollint la cultura comunal, amb assemblees i espais de participació de la comunitat i obert cap a enfora.

El projecte social compta amb dos potes principals: Vallbona Suport Mutu: col·lectiu d’autoabastiment conformat per més de 70 persones entre membres i col·laboradores i Espai social: l’espai comú està obert per fer actes dirigits al territori i també per acollir grups i activitats organitzades per tercers i necessiten fer ús de l’espai.

Més informació AQUÍ.

La Tomassa

Campins

La Tomassa és un projecte de vida comunitària que posa al centre la cura de les relacions i pretén generar un entorn de vida coherent i just amb el territori. Actualment, està conformat per 7 adultes i 5 infants i s’ubica al terme municipal de Campins, a les faldes del Montseny. Es tracta d’una finca amb 3 ha de bosc i conreu, i una masia principal que alberga espais comuns i habitatges, així com altres coberts en ús i recuperables.

Més info AQUÍ.

Mas Les Vinyes

Sant Martí d'Albars

Mas Les Vinyes és una comunitat intencional on actualment hi viuen entre 7 i 10 persones entre adultes i infants situada a Sant Martí d’Albars, al Lluçanés. És una finca amb 25 hectàrees dissenyada amb principis de Permacultura, àmbit en el que són experts: organitzen diversos cursos en disseny en permacultura cada any a la pròpia finca, assessoren a tercers i tenen diferents canals amb que en fan difusió. A més en el projecte es dona molta importància a les cures de la comunitat, prioritzant trobades emocional i el treball de la personalitat i l’intercooperació amb altres agents de l’economia solidària al territori

Més informació AQUÍ.

 

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux